Ik ben Liliane Heylen en heb het initiatief genomen om de K9 Academy vzw op te starten. Toen in 2006 onze Zwitserse Witte Herder reu Fingal in ons leven stapte, had ik er nog geen idee van hoe drastisch dit mijn leven en dat van mijn partner zou veranderen.

Foto "Hondermooi"Jaren hebben we afgeteld naar de dag dat hij bij ons zou komen wonen, en jaren waren we bij de fokker “kind aan huis”. Ik had 22 boeken gelezen voor we onze hond in huis namen !  We hadden er bewust voor gekozen te wachten tot ik stopte met werken om een hond te nemen … wij voelden ons KLAAR !

En toen werd de fictie realiteit !  De brave pup die op een bankje zat en zich gewillig liet borstelen, bleek alleen maar een plaatje in een boekje. De puppy die niet aan de lijn trekt, was alleen een beeld in een filmpje. Hoe verschillend kan de realiteit van de werkelijkheid zijn. Zoals zoveel nieuwe puppy-baasjes hadden we het beste voor met onze pup en toch was alles veel moeilijker dan het oorspronkelijk leek. We gingen op zoek naar een geschikte hondenschool. Onze puppy voelde er zich niet lekker en genoot geen seconde van de training die hij daar moest “ondergaan”. Toen ben ik op zoek gegaan naar een andere hondenschool en vond er een die in eerste instantie aan onze behoeften leek te voldoen.

Ik wilde echter meer weten over honden. Ik wilde doordringen tot de psyche van dit wonderbaarlijke dier dat zoveel vreugde in ieders leven kan brengen. Het loopt echter snel moeilijker dan verwacht ! Waarom doet m”n hond niet exact wat ik wil ? Begrijpt hij me niet ?  Begrijp ik hem niet ? Inderdaad … hier nijpt het schoentje. De communicatie tussen 2 wezens die zeer verschillend zijn, loopt dikwijls verkeerd. Buiten het feit dat mensen en honden zoogdieren zijn, hebben ze weinig gemeen. En toch genieten ze van elkaars gezelschap. Hoe mysterieus toch !

Met deze vragen in mijn achterhoofd ben ik beginnen studeren. Eerst aan de Martin Gaus Academie in Nederland waar ik de drie niveaus “instructeur” heb behaald en waar ik het genoegen had van Martin Gaus himself les te krijgen. De manier waarop binnen deze organisatie met honden wordt omgegaan en ze worden getraind, opende voor mij een nieuwe wereld en ik kreeg een andere perceptie van het dier “hond”. De beloningsgerichte methode waarmee hier gewerkt wordt, geeft een ongelooflijke voldoening en zorgt voor een voortreffelijke baas-hond relatie.

Ondertussen was ik als instructeur beginnen werken ik de hondenschool waar Fingal de lessen volgde – of beter gezegd “waar ik de lessen volgde”.

Iedere week kreeg ik de verantwoordelijkheid over nieuwe puppies en kreeg heel wat vragen over het gedrag bij wat oudere honden. Soms was het gedrag zelfs problematisch. Met de opleiding in de Martin Gaus Academie kon ik wel heel wat vragen beantwoorden, maar dit voldeed naar mijn gevoel nog niet.

Daarom ben ik de opleiding als gedragstherapeut gaan volgen bij Geert De Bolster. Vooral weer een nieuwe manier om naar honden te kijken, boeide me en prikkelde me om mensen die problemen ervoeren met hun hond te helpen. Inzicht in het leervermogen en de psyche van de hond is hierbij essentieel.

De verschillende technieken die ik daar leerde, pas ik ondertussen met succes toe. Je hond veranderen begint bij jezelf. Dat heb ik zelfs aan den lijve ondervonden met mijn eigen hond. Daar waar Fingal placht uit te vallen naar andere honden gaat hij nu zonder noemenswaardige reactie voorbij alle tuinen waar een hond als een gek achter de tralies staat te blaffen. Hoe speelde ik dat klaar ? Kom dat ontdekken op onze school.

De wereld van de hond is zo boeiend dat ik er niet genoeg van krijg. Ondertussen heb ik een aantal lezingen gevolgd van vooraanstaande Vlaamse en buitenlandse trainers – gedragstherapeuten. Vooral de alternatieve manier om honden te benaderen, zoals ik het geleerd heb bij Margriet Cremer in haar workshop “Bachbloesem therapie voor honden” sterkt me nog elke dag in de wetenschap dat honden wel heel bijzonder zijn en dat wij wel heel speciaal moeten omgaan met hen.

Toen ik bij Marjolein Prins de workshop “TTouch” volgde, kreeg ik opnieuw de bevestiging dat de relatie met je hond volledig gestuurd wordt door de wijze waarop je zelf met je hond omgaat en het respect dat je voor dit unieke wezen betoont.

In september 2010 ben ik aan de 2 jaar durende opleiding “zelfstandig hondeninstructeur” aan Syntra Middel-Vlaanderen begonnen welke ik heb afgesloten met grote onderscheiding.

Na al deze cursussen en al deze ervaring was ik de mening toegedaan dat ik mijn eigen weg diende te gaan. Ik zag nog veel vragen op de gezichten van de nieuwe puppy baasjes. Mensen die een hond adopteerden, kregen niet altijd de juiste raad mee, naar mijn mening althans. Na meer dan 4 jaar heb ik de vorige hondenschool verlaten.

In mijn eigen school kan ik die leemten opvullen die ik nog zag in andere organisaties. Begrijp me niet verkeerd !  Ik ben ervan overtuigd dat ook andere hondenscholen hun uiterste best doen, dat iedere trainer naar best vermogen zijn cursisten bijstaat en dat iedereen die zich goed voelt in een bepaalde school deze op handen mag dragen.

Ik prijs me onnoemelijk gelukkig dat ik een aantal geestesverwanten ontmoet heb. Trainers die via cursussen binnen de Martin Gaus organisatie of andere vergelijkbare opleidingen dezelfde ideeën en passies delen. Ze hebben met mij mijn school opgestart. Ik ben zeer fier op mijn team en ook al verlaten af en toe mensen de organisatie, ik zal hen altijd dankbaar blijven !

Het is onze uiterste betrachting om u niet in verwarring te brengen door verschillende dingen te vertellen of door verschillende trainingsmethodes aan te bieden. Alle trainers die aan de K9 Academy vzw verbonden zijn als vrijwilliger, zijn ervan overtuigd dat onze methode goed is, zo niet de beste, en ze zullen er zich aan houden.

Ik ga ervan opaan dat ik vele beginnende en zelfs gevorderde hondenliefhebbers kan helpen sneller een goede band op te bouwen met hun geliefde viervoeter zodat ze meer plezier aan mekaar beleven. Dit door meer inzicht te geven in de psyche van de hond, door meer aandacht te besteden aan de denkwereld van de hond zelf zonder de specifieke persoonlijke situatie van de baas uit het oog te verliezen.

Indien ik hier niet van overtuigd was, zou ik deze school niet gestart zijn, want u en uw hond verdienen niets dan het beste !

Tot gauw !

Liliane

Oh, ja ! Ik ben ook de voorzitter van de vzw.

CV aangaande hondentraining

Cursussen

Aggression in dogs : advanced course : Amber Batson BVetMed. MRCVS – 2017 – 4 day course for animal professionals

Aggression in dogs : Amber Batson BVetMed. MRCVS – 2015-2016 – 6 day course for animal professionals

UGent : hond en wetenschap

  • MODULE 1: Socialisatie en training van pups: wetenschap in de praktijk
    – ABC van de pup – 13 september 2014
    – Spel of spanning? – 4 oktober 2014
    – Socialisatie of stress? – 15 november 2014
    – Hier komt het koekje? – 10 januari 2015
  • MODULE 2: Puppy gedragsproblemen: wetenschap in de praktijk
    – Doorsneepup of probleempup? – 6 september 2014
    – Probleemherkenning en aanpak van moeilijke pups – 11 oktober 2014
    – Workshop gedragsbegeleiding – Hyperactiviteit en happen – 6 december 2014
    – Workshop gedragsbegeleiding – De angstige pup – 24  januari 2015

Gedragstherapie “Module 5 – Ras en gedrag” – Martin Gaus Academie – april 2013
Zelfstandig hondeninstructeur – Syntra – Midden-Vlaanderen (2 jarige opleiding – 2010-2011-2012) : grote onderscheiding
Martin Gaus instructeur I (2009) : onderscheiding
Martin Gaus instructeur II (2009) : onderscheiding
Martin Gaus instructeur II a (2009) : grote onderscheiding
Gedragstherapie Geert De Bolster (2009)

Workshops en korte opleidingen

Allergieën en intoleranties: Lotte Botter : 2022

Seminarie met Michele Pouliot op 3 en 4 november 2018 (door Friendly with dogs)

  • Training collar cues
  • Platform training
  • Clean training without rewards
  • Punishment in a positive reinforcement program
  • Dealing with errors in training
  • Training behaviors at a distance
  • Back chaining behavior sequences

Hondenmassage : Syntra AB – Veerle Goudenhooft : 2017

Voeding voor honden : Syntra – Georges De Cuyper : 2017

Deskundig voedingsadviseur voor honden (A) : Lotte Botter (Lotte’s Logica): 5-6 november 2016

Spel en agressie bij honden :
Dag 1 : ‘It’s Playtime’ – The Good, The Bad and the Ugly
Dag 2 : “Feisty dogs” – omgaan met opwinding en agressief gedrag van honden op straat, in hondenuitlaatplaatsen … help hen opnieuw te integreren in onze gemeenschap. – tweedaagse door Pia Sylvani : Pergamino & Friendly with dogs – 8 en 9 oktober 2016

Omgaan met agressieve honden – Syntra Antwerpen – najaar 2014

Shiatsu voor honden – Syntra – november 2013

Ian Dunbar : Antwerpen 31 augustus, 1 – 2 september 2012
Reliability
Games for Motivation, Reliability, Speed and Precision
K9 Games ®

Clickertraining voor instructeurs : Martin Gaus Academie – 24-25 november 2011

Ian Bunbar : Antwerpen 1-2-3 juli 2011 :
Dog-Human and Dog-Dog Aggression : Predict & Prevent Adolescent/Adult Problems
Science-Based Dog Training for Reliability & Precision
Teaching Off-Leash Puppy Classes –  Quick & Easy, Reliable, Off-Leash Verbal Control

TTouch voor honden – Marjolein Prins (2011)

Bachbloesemtherapie voor honden – Margriet Cremer (2010)

Lezingen
Voedingsadvies voor uw hond – Evi Vos (2016)
Natuurlijk omgaan met honden – Geert De Bolster (2015)
Help mijn hond gromt –   agressie bij honden – Rudy De Meester (2009)
De taal van de hond – Rudy De Meester (2011)

Allerlei
Cesar Millan live – Sportpaleis 6 mei 2011